Servis:

Lokacija: Zaloška cesta 147, 1000 Ljubljana

Delovni čas: Pon-Pet 8:00 - 15:30

OBJAVE

MRU KAKULATOR

SERVIS

O PODJETJU

Domov / Splošno / Meritve tlaka v ekspanzijskih posodah
08.04.2022

Meritve tlaka v ekspanzijskih posodah

Ekspanzijske (raztezne) posode so nepogrešljiv del vsakega ogrevalnega sistema zato je njihova kontrola in po potrebi prilagoditev bistvenega pomena za pravilno delovanje le-tega. Napačno nastavljen tlak v raztezni posodi lahko vpliva na delovanje celotnega sistema.

Raztezno komoro sestavljata dve komori, ki ju ločuje membrana. V eni izmed komor je prisoten plin pod tlakom, v drugo komoro pa po potrebi – glede na temperaturo – vstopa voda.
Če je tlak plina prenizek, se bo raztezna posoda že pri nizkih temperaturah ogrevalnega voda popolnoma napolnila z vodo in tako v posodi ne bo več prostora za dodatno raztezanje ob dodatnem segrevanju. Če pa je tlak plina v raztezni posodi prevelik le-ta ne bo sprejemala zadostne količine vode in delovanje sistema je znova moteno. Prav tako pa napačna nastavitev tlaka v raztezni posodi krajša njeno življenjsko dobo zaradi preobremenitve membrane.

Meritev tlaka plina v raztezni posodi in po potrebi tudi prilagoditev se zato priporoča pred vsakim zagonom, nato pa vsaj enkrat letno. To meritev lahko preprosto izvedemo z uporabo običajnega manometra za meritev tlaka v pnevmatikah. Za ta namen imamo v ponudbi priročen in ugoden digitalni manometer z avtomobilskim priključkom, ki vam bo omogočil, da te meritve opravite hitro in zanesljivo: